Kalverliefde bij de Keuringsdienst van Waarde op NPO1 - Koe en kalf lekker lang samen met Kalverliefde | Biologische zuivel (2024)

Op Valentijnsavond was Kalverliefde melk vol in de aandacht bij het TV programma de Keuringsdienst van Waarde op NPO 1. Zij hadden namelijk onze roze pakken gespot bij Albert Heijn en zochten uit hoe dat nu zit met het kalf en de koe. Boer Gerlof liet zien hoe het er bij hem aan toe gaat. Hij vertelde waarom hij het kalfje na de geboorte niet scheidt van de moederkoe. De cameraploeg was zelfs aanwezig bij de geboorte van een kalfje. Een prachtig gezicht! Zelf mocht ik presentatrice Sosha Duysker rondleiden in de melkfabriek en vertellen waarom ik Kalverliefde heb opgericht.

De afgelopen dagen heb ik veel reacties mogen ontvangen naar aanleiding van de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde. Maar liefst 951.000 kijkers hebben de aflevering die avond gezien. De meeste berichten die ik heb ontvangen waren van positieve aard. Mensen vonden het mooi dat er nu aandacht is voor het feit dat het kalfje vrijwel direct na de geboorte van de koe wordt gescheiden. En het was super dat de roze pakken van Kalverliefde zoveel in beeld kwamen. Dat heeft echt wel gezorgd voor bekendheid en gaat ons zeker helpen. De uitdaging blijft natuurlijk: hoe meer mensen Kalverliefde melk kopen, hoe meer boeren het kalfje bij de koe kunnen gaan houden. En daar doen we het allemaal voor.

Terug naar de uitzending, de reactie erop en wat ik er zelf van vind. De reacties waren overwegend positief. Opvallend is dat de meeste melkveehouders ons initiatief niet afvallen. Zij hebben hun redenen waarom ze het kalfje niet bij de koe houden, maar praten over het algemeen niet negatief over ons. Daar ben ik blij om. Dat betekent namelijk dat we met Kalverliefde het juiste doen. We kaarten het onderwerp aan, geven de consument de keuze, maar blijven respectvol richting boeren die (nog) niet het kalfje bij de koe houden. In mijn ogen houd je hiermee de deur open en kan je later altijd het gesprek aan gaan om te zien of ze niet ook het kalfje bij de koe zouden willen houden.

Helaas komen er vooral vanuit de veganistische hoek negatieve reacties. Zij willen eigenlijk iedere vorm van diergebruik stoppen. Terwijl Kalverliefde zich vooral in wil zetten voor verbetering van dierwelzijn. We vinden dan ook de periode van 2,5 tot 3 maanden waarin het kalfje bij de koe mag blijven een hele verbetering ten opzichte van het direct weghalen van het kalfje. Maar voor hen is dit nog niet genoeg, omdat in de natuur het kalfje langer bij zijn of haar moeder mag blijven.

Persoonlijk vind ik het jammer dat de voordelen voor het kalfje tijdens de uitzending nog te weinig aan bod zijn gekomen. Er is zoveel te winnen voor het kalfje als het bij zijn moeder en ook bij de andere koeien en kalfjes mag opgroeien. Naast dat ze haar melk mogen drinken ervaren ze de geborgenheid en zorg van hun moeder. Ze kunnen spelen met andere kalveren. Dat is overigens zo leuk om te zien! Ze gaan vaak in een groepje samen op avontuur om de wereld te ontdekken. Zo leren ze niet alleen van hun moeder, maar ook van elkaar en hebben hierdoor een veel complexere, leerzame leefomgeving dan een kalf in een eenlingbox zonder moeder.

Het is voor de moeders ook fijn om hun kalf bij zich te mogen houden. Ze mag moederzorg geven wat ook een wezenlijk onderdeel is van het natuurlijk gedrag van de koe. Bovendien wordt ze meerdere keren per dag gezoogd in plaats van 2x per dag gemolken wat het risico op uierzwelling en uierontsteking vermindert. De voordelen vind je ook elders op de site: Wij doen het anders – Koe en kalf lekker lang samen met Kalverliefde | Biologische zuivel (kalver-liefde.nl)

Daarbij is het zo dat onze boeren al jarenlang ervaring hebben met het kalfje bij de koe laten. Zij passen dan ook het systeem toe van geleidelijk spenen. Ze nemen twee weken de tijd om eerst het kalfje te laten wennen dat het niet meer met zijn moeder overal mee naar toe kan, maar nog wel bij haar kunnen drinken. Na een week kunnen ze ook niet meer bij haar drinken, maar hebben ze nog wel fysiek contact. Aan het einde van de twee weken worden koe en kalf helemaal van elkaar gescheiden. In de periode van spenen is het kalfje altijd met leeftijdsgenoten (waar hij/zij al bevriend mee was). Op deze manier zorgen de boeren ervoor dat de hoeveelheid stress zo minimaal mogelijk is. Als je dan kijkt naar de voordelen voor het kalfje en dat we het spenen heel geleidelijk kunnen laten verlopen, dan kan de conclusie alleen maar zijn dat het kalfje er veel baat bij heeft bij zijn moeder te mogen blijven.

De uitzending liet die conclusie in het midden en laat de keuze aan de consument over. Misschien is dat een gemiste kans. Voor mij is het (melk-)glas halfvol. Het is mooi dat er aandacht is gekomen voor het scheiden van het kalfje direct na de geboorte. Ook ben ik erg blij met de bekendheid voor Kalverliefde. Die kunnen we wel gebruiken. Misschien had de NPO meer de diepte in mogen gaan, zodat het duidelijker was wat moederzorg het kalfje oplevert. Echter kan je nooit alle informatie in 1x keer over de bühne krijgen en het dan nog begrijpelijk houden voor de kijker. Wellicht krijgen we nog een keer een kans. Voor mij zeiden de beelden van het andere kalfje alleen in het hokje in ieder geval voldoende. Als dat beeld je niets doet, dan denk ik ook niet dat Kalverliefde melk bij je past.

Hier kun je zelf de aflevering bekijken:

Keuringsdienst van waarde: Kalf en koe gemist? Terugkijken doe je op NPO3.nl

We zijn benieuwd wat jullie ervan vinden!

Kalverliefde bij de Keuringsdienst van Waarde op NPO1 - Koe en kalf lekker lang samen met Kalverliefde | Biologische zuivel (2024)

References

Top Articles
Explaining the April Nocifora Dedication in 'Strange New Worlds'
Does sem*nax Improve sem*n Volume and Sperm Function?
Spasa Parish
The Machine 2023 Showtimes Near Habersham Hills Cinemas
Gilbert Public Schools Infinite Campus
Rentals for rent in Maastricht
159R Bus Schedule Pdf
11 Best Sites Like The Chive For Funny Pictures and Memes
Finger Lakes 1 Police Beat
Craigslist Pets Huntsville Alabama
Paulette Goddard | American Actress, Modern Times, Charlie Chaplin
Red Dead Redemption 2 Legendary Fish Locations Guide (“A Fisher of Fish”)
What's the Difference Between Halal and Haram Meat & Food?
Rugged Gentleman Barber Shop Martinsburg Wv
Jennifer Lenzini Leaving Ktiv
Havasu Lake residents boiling over water quality as EPA assumes oversight
Justified - Streams, Episodenguide und News zur Serie
Epay. Medstarhealth.org
Olde Kegg Bar & Grill Portage Menu
Half Inning In Which The Home Team Bats Crossword
Amazing Lash Bay Colony
Cato's Dozen Crossword
Cyclefish 2023
What’s Closing at Disney World? A Complete Guide
New from Simply So Good - Cherry Apricot Slab Pie
Ohio State Football Wiki
Find Words Containing Specific Letters | WordFinder®
FirstLight Power to Acquire Leading Canadian Renewable Operator and Developer Hydromega Services Inc. - FirstLight
Webmail.unt.edu
When Is Moonset Tonight
2024-25 ITH Season Preview: USC Trojans
Metro By T Mobile Sign In
Restored Republic December 1 2022
Sweeterthanolives
How to get tink dissipator coil? - Dish De
Lincoln Financial Field Section 110
1084 Sadie Ridge Road, Clermont, FL 34715 - MLS# O6240905 - Coldwell Banker
Kino am Raschplatz - Vorschau
Classic Buttermilk Pancakes
Pick N Pull Near Me [Locator Map + Guide + FAQ]
'I want to be the oldest Miss Universe winner - at 31'
Gun Mayhem Watchdocumentaries
Ice Hockey Dboard
Infinity Pool Showtimes Near Maya Cinemas Bakersfield
Dermpathdiagnostics Com Pay Invoice
A look back at the history of the Capital One Tower
Alvin Isd Ixl
Maria Butina Bikini
Busted Newspaper Zapata Tx
2045 Union Ave SE, Grand Rapids, MI 49507 | Estately 🧡 | MLS# 24048395
Upgrading Fedora Linux to a New Release
Latest Posts
Article information

Author: Rob Wisoky

Last Updated:

Views: 6492

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rob Wisoky

Birthday: 1994-09-30

Address: 5789 Michel Vista, West Domenic, OR 80464-9452

Phone: +97313824072371

Job: Education Orchestrator

Hobby: Lockpicking, Crocheting, Baton twirling, Video gaming, Jogging, Whittling, Model building

Introduction: My name is Rob Wisoky, I am a smiling, helpful, encouraging, zealous, energetic, faithful, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.